Terne Apren Erasmus-hankkeen tapaaminen Tallinnassa

Osallistuimme vuoden 2022 yhdessä Viron, Latvian ja Liettuan romaneiden kanssa Erasmus-hankkeeseen. Hankkeen tarkoituksena oli kuvata jokaisessa maassa kolmea romania koulunkäyntiin liittyen. Videoilla tuotiin omia ajatuksia ja käsityksiä koulunkäyntiin liittyen ja lisäksi myös, miten opettajat ovat kohdelleet romaneita koulumaailmassa.

Hankkeeseen liittyen meillä oli yhteistapaaminen kaikkien toimijoiden kesken 20. – 22.10. Tallinnassa. Olimme nähneet toisiamme vain yhteisissä verkkotapaamisissa muun muassa Zoomin kautta, ennen yhteistä tapaamista. Itselleni oli hieno mahdollisuus saada nähdä itselleni tuttuja ja mahdollisuus saada tutustua uusiin ihmisiin. Itselleni tapaamisen suurin hetki oli, kun lauantaina kaksi romaninuorta kertoivat omat tarinansa ja vilpittömästi sanottuna taisi hieman kostua kertomusten aikana. Lisäksi tapaamisessa antoisaa saada keskustella eri ihmisten kanssa ja samalla huomata, että vaikka asumme eri maissa niin meillä paljon samaa.

Itselleni reissussa tajusin myös, kuinka tärkeätä olisi osata romanikieltä. Kaikki muut romanit pystyivät kommunikoimaan keskenään romanikielellä ja vaikka minä hieman osaankin romanikieltä, en kuitenkaan puhu romanikieltä heidän tasollaan. Tilanne oli itselleni aika kiusallinen ja samalla myös hieman nolo. Olemme jostain syystä Suomen romaneina ajatelleet, ettei romanikieli ole tärkeää, vaikka se on yksi oman identiteetin peruspilareista ainakin omasta mielestäni.

Lauantai-iltana saimme erittäin herkullisen illallisen ja keskimmäisessä kuvassa tapaamiseen osallistujat kokonaisuudessaan.

 

Lopuksi tunnelmia viimeisistä yhteisistä hetkistä, ennen kotiin lähtöä.

 

Kaiken kaikkiaan reissu oli tosi hyvä ja kaikki oli tosi hyvin järjestetty. Tällaisissa tapaamisissa ainoastaan päivät ovat erittäin pitkiä ja kun joutuu käyttämään eri kieltä kuin suomea, niin se on hieman puuduttavaa.

 

Terne Apre – Nuorten vuoron -hankkeen puolesta

Hankevastaava

Mertsi Berg